Kedves Gazdi!

Engedje meg, hogy új cicájához gratuláljunk, és néhány információval hozzájáruljuk, hogy hosszú, és egészséges éveket tölthessenek el együtt.

Cica gazdik részére

Védőoltások-Ivartalanítás
A kiscicákat a leggyakoribb fertőző betegségek elkerülése érdekében védőoltásban kell részesíteni.

1. Alap /core/ vakcinák

Ezek a védőoltások mindenféleképpen javasoltak a cicák részére, mivel a légúti vírusok a levegővel terjednek ezért a csak lakásban tartott cicák is fertőződhetnek.Ezek közé tartozik a hányást, hasmenést parvovírus okozta panleukopenia, a macskanáthát okozó calicivirus, a herpesvírusos rhinotracheitis (orrüreg-, légcsőgyulladás), elleni kombinált vakcina,.  Az emberre is veszélyes veszettség elleni védőoltás is ajánlott.

2. Kiegészítő vakcinák

Ezek a védőoltások, csak bizonyos körülmények fennállása esetén indokoltak.Kijárós, más cicákkal való találkozás esetén az immunrendszert megtámadó és nyirokcsomók daganatos  betegségeit okozó macskaleukózis elleni védőoltás. Főleg az erre érzékeny hosszú szőrű cicáknak pl.: perzsa, maincoon, brit javasolt a Trichophyton által okozott gomba elleni védőoltás. A cicák gombás fertőzéseire az ember is fogékony!Fertőzött állatok környezetében levő cicáknak javasolt a fertőző hashártyagyulladás /FIP/ elleni védőoltás is

cica-gazdik-reszsere-cikkek-termekajanlo-02-hellodog-kutyatapok-eu

Cica gazdik részére

3. Oltások sorrendje

Az alapimmunitás elérése érdekében 9 hetesen, majd 12 hetesen  a macskanátha, rhinotracheitis és panleukopenia elleni kombinált védőoltást, 15 hetesen a veszettség elleni  védőoltást kapja a cica.A védettség fenntartása érdekében a kapott védőoltásokat

ÉVENTE ISMÉTELNI KELL!

Természetesen egyes területeken az országban a helyi sajátosságokhoz alakított, eltérő oltási protokollok lehetnek!
Külső- belső élősködők
Kutya-Macska ápolás és védelem

A csak lakásban élő cicákon is nem ritkán előfordulnak külső-belső élősködők, pl.: bolha, fülrüh, orsó és galandférgek. Az ellenük való védekezés saját érdekünkben is lényeges, mivel egy részükre az ember különösen a gyermekek fogékonyak.

A kölykök cicák féreghajtását már 2 hetesen el kell kezdeni és 10 hetes korukig 2 hetente, majd 3 havonta tanácsos ismételni.

Ezt kölyök,-és felnőtt korban szájon át adható pasztával végezzük. Lehet csepegtetős készítményt is /spot on/, használni,ami 1 hónapig féreghajtó, bolhairtó, rühatka irtó hatással rendelkezik. A spot on készítmények között van olyan amit pár hetes kortól lehet alkalmazni.

A cicák – ellentétben a kutyával, viszonylag ritkán lesznek bolhaallergiásak.A sűrű szőrzetben nehéz észrevenni a bolhákat. ezért, sok esetben a gazdik –tévesen- azt hiszik, hogy a cicájuk nem bolhás. A macskabolha elsősorban az emberek lábait a térd alatti területet támadja meg. Felnőtt és kölyök korban a cseppentős készítmények havonkénti alkalmazásával biztonságosan irthatjuk ki a bolhákat.

F E L