Bélféreg kutyákban és macskákban

Bélféreg  kutyákban és macskákban

Nem könnyű megmondani egy kutya esetében, hogy férges-e vagy sem, főként a férgesség kezdeti stádiumában, amikor még nincsenek kifejlett alakok és az ürülékben nem jelennek meg féregpeték. A későbbiekben kutyája gyakran hányhat, hasmenése lehet .

Kutyák-macskák bélféreg betegségek

Giardiosis kutyákban, macskákban

Mikor gondoljunk rá?

Elsősorban fiatal egyedeknél, krónikus jelleggel intermittálóan jelentkező nyálkás-véres hasmenés esetében. Az állat étvágya változó, de semmiképpen nem jellemző virális enterális kórképekben tapasztaltaknál. Az étvágy változó, hányás igen ritkán jelentkezik, de a visszatérő, vagy permanensen jelentkező hasmenés mindig tapasztalható. Kutya esetében gyakori a “szánkázás”, mivel galandférgesség esetén a petékkel teli féreg ízek (proglottis) irritálhatják a végbél környékét. Ilyen rizsszemre emlékeztető féreg ízeket a kutya ürülékében is találhatunk. Fehér színűek és aktív mozgásra is képesek.Súlyos orsóférgesség esetén kitelt és hullámzó lehet a kutya hasa, legfőképp kölykökben.

Egy idő után a bélféreg tünetek egyre inkább jellegzetessé válnak és a kutya egyre rosszabb állapotba kerül. A férgek száma növekszik és egyre nagyobb számban ürítik a petéket, ezzel pedig növelik a környezet féregterheltségét, a további fertőződés kockázatát. Hetek-hónapok alatt bekövetkező kondíciócsökkenés mindig tapasztalható. A felmérések szerint a kutyapopuláció 10 %-a, a kölyökkori -kennelekben való előfordulás 45-50 %-ban megtalálható a kórokozó. Laboratóriumi mintákban igen gyakran észleljük fiatal macskákban, ezért a laboratóriumi bélsárvizsgálat irányát a Giardiosis tekintetében mindig kérjük a laboratóriumtól, mivel a fertőzés zoonosis!

Definíció

A Giardiosis világszerte gyakran észlelt egysejtű flagellata amely sok emlős (beleértve az embert is) vékonybelében okoz krónikus lefolyású elváltozásokat. A kórokozó endémiásan fordul elő, tünetmentes hordozó egyedek tartják fenn a fertőzési lehetőséget. A fiatal kutyák és macskák a legfogékonyabban 6-12 hetes korig, de gyakori egészen 2 éves korig. Idősebb korban más betegségekhez társulva fordulhat elő. Eltérően más parazitáktól (Ascaris, Coccidia, Trichuris) nem olyan ellenálló. Előfordulása a hűvös nyirkos helyeken (virágoskertek) valószínű, a hűvöset jobban viseli, mint a meleget. (8 C-on 2 hónap, 21 C-on történik 1 hónap)

A hasmenés, mint tünet, igen gyakran előfordul a kis-és a nagyállat praxisban. A mindennapi állatorvosi praxisokban, a legtöbb állatorvos a hasmenés okát nem kutatja mélyebben, hanem legelőször csupán tüneti kezelést alkalmaz, amely általában a következőkből áll:

a.) 12 órás koplalás után 50% főtt rizs + 50% túró 3-5 napig
b.) Féregtelenítés (”biztos ami biztos alapon”)
c.) Esetleg Loperamide tablettát adnak a hasmenés csökkentésére
d.) Esetleg antibiotikumos kezelést kezdenek meg (Metronidazole tabletta)
e.) Esetleg egy szteroid injekciót is adnak

Fontos megjegyezni, hogy amíg a hasmenés tüneteinek a kezelése mindennapos dolog a kisállatpraxisban, a hasmenés okának az azonnali mélyebb felkutatása már nem tartozik a rutin beavatkozások közé. Az általánosan elfogadott állatorvosi megközelítés az, hogy “csak a tüneteket kezeljük és a nem javuló esetekben részletesebb vizsgálatot végzünk majd”.Sok esetben csak laboratóriumi mikroszkopikus vizsgálattal mutatható ki.

Diagnózis – Bélféreg kutyákban és macskákban

Krónikus jelleggel visszatérő intermittáló, vagy folyamatos hasmenés valószínűsíti a diagnózist. Hányás ritka, fiatal állatok lesoványodnak a malabsorpció következtében. A definitív diagnózishoz laboratóriumi vizsgálat szükséges. Friss esetleg colonoscopiával vett bélsár cink-szulfátos felszín dúsításával azonosíthatjuk a vegetatív alakokat. A vizsgálatot 48-72 óra múlva meg kell ismételni és az együttes negatívitás tekinthető véglegesnek. Laboratóriumunkban monoklonális antitestek segítségével ELISA módszerrel vizsgálunk, amelyhez nem kell többszöri vizsgálat és friss bélsár. A teszt standardizált, specifikus, megbízható. A vizsgálat biztonságát növeli, ha az 1.-3.-6. napon összegyüjtött bélsármintát vizsgálunk, egy mintaként kezelve. A gyakorlatban azt tanácsoljuk, hogy a tulajdonos összegyűjti a mintákat és az állatorvosi vizit napján friss bélsarat is hoz. Ha a giardiosisra irányuló vizsgálat negatív, akkor a friss bélsárból bakteriológiai vizsgálattal folytatjuk a laboratóriumi munkát.

Gyógykezelés

Metronidazol
A Metronidazole dózisa (25 mg/kg / 12 h. 7-10 napig p.os). A giardiosis kezelésében hatékonysága kb.70 %-osnak mondható, teratogén hatása vemhes állatoknál, rövid felezési ideje (6 óra) miatt a benzimidazolok kiszorították a hatóanyagot a terápiás lehetőségek közül.Flubendazol
A Fluobendazol dózisa (22 mg/kg /24 h 4 napig p.os), más paraziták ellen is igen hatékony.

Albendazol
Albendazol 33 mg/kg / 12 h, két egymást követő napon) jól tolerálják az állatok és 50 -szer hatékonyabb, mint a metronidazol.

Tinidazol
Tinidazol 60 mg/kg / 24h. p.os 7 napig hatékony humán készítmény.

Fenbendazol
Fenbendazol 25 mg/kg /12 h. 3 napig törzskönyvezett antiparazitikum.

Oxfendazol
Oxfendazol 11,3 mg/kg/24 h. 3 egymást követő napon.

Differenciál diagnózis

A.) az enyhe, de krónikus lefolyású fiatalkori enteritisekben:

Isospora canissal (esetleg I.rivolta, I.felis)
Fiatal állatoknál és kennelekben, ebben az életkorban szintén gyakori az Isospora canissal (esetleg I.rivolta, I.felis) történő koinfekció. Krónikus esetben mindenképpen alapvető a bélsárvizsgálat giardia szerológia, parazitológia és bakteriológiai vonatkozásban.Cryptosporidium parvum és a C. felis
Ritkán gondolnak a tüneteiben nagyon hasonló Cryptosporidium parvum és a C.felis fertőzöttségre. Laboratóriumunk ez irányban is szűri a beküldött mintákat . Kezelése azithromycin 7-10 mg/kg/12 h. 10 napig javasolt.

Trichomonas foetus
Fel kell hívni a figyelmet, hogy macskák esetében krónikus jellegű colitist hátterében a Trichomonas foetusállhat, melyet laboratóriumunk a bélsár Giemsa – festési eljárásával mutat ki. Terápiaként a ronidazol 30 mg/kg/12 h. 14 napig javasolható.

Hogyan mentesítsünk fertőzött kenneleket?

1.) Reprezentatív felmérő bélsárvizsgálattal tájékozódjunk, hogy milyen kórokozóval illetve kórokozókkal állunk szemben. Érdemes több napon át gyűjteni az egyes korosztályok mintáit, mert a tünetmentes (felnőttkori) hordozás reinfekcióra adhat lehetőséget!!

2.) Giardiosis esetén metronidazol adagolása 5 napig, majd flubendazol 4 napig javasolt. Ez utóbbi vemhes és szoptató anyáknak aggály nélkül adható.

3.) Az állatok fürdetés (kvaterner ammónium sók) utáni áthelyezése (”kezeld és hajts át”) nem fertőzött helyre.

4.) A fertőzött kennelek fertőtlenítése kvaterner ammónium sót tartalmazó fertőtlenítőszerrel.

5.) A fertőtlenített kennelek egy hétig való szárítása. (nedvességet igényel a kórokozó).

6.) A visszatelepítés előtt ismételt kezelés metronidazollal 5 napig, flubendazollal 4 napig.

7.) Ellenőrző bélsárvizsgálat a negativitásig.

8.) Fontos tényező a kennelek nedvessége és az ivóvízzel való terjedés. Mindenképpen, ha lehet az ivóvizet forraljuk fel, vagy gyakorlatiasabb, ha mi is klórozzuk. 5,25 %-os na-hypoklorit oldat (Chlorox) 1 teáskanál mennyiségével /20 liter ivóvíz.

9.) Amerikában vakcina is rendelkezésre áll (Giardia-Vax). Fort Dodge.

Forrás:

Dr.Szilágyi Attila
 Háromhavonta Drontal Plus segítségével féregtelenítse kutyáját, mielőtt a tünetek megjelennek. A tünetek megjelenésével azonnal forduljon állatorvosához!

Táplálja kutyáját minőségi szuper prémium táppal!

F E L